Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Γρηγόριος Φλέσσας


Ο Γρηγόριος Φλέσσας (1788-1825) ή περισσότερο γνωστός ως Παπαφλέσσας ή Γρηγόριος Δικαίος ήταν κληρικός, πολιτικός και αγωνιστής, ήρωας του 1821.Γεννήθηκε στην Πολιανή Μεσσηνίας, φοίτησε στη Σχολή Δημητσάνας.Το "Παπαφλέσσας" το πήρε από το "παπάς" και το επίθετό του "Φλέσσας". Όταν πήγε στην Κωνσταντινούπολη, χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης από τον Γρηγόριο Ε΄ με το εκκλησιαστικό Οφφίκιο «Δικαίος». Στην Κωνσταντινούπολη ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος τον έβαλε στη Φιλική Εταιρεία. Η Φιλική Εταιρεία τον έστειλε να εμψυχώσει την Πελοπόννησο για τον αγώνα και τα κατάφερε.

Διόρισε Αρχιστράτηγο Πελοποννήσου τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και απελευθέρωσε την Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου 1821.Πολέμησε στη μάχη στα Δερβενάκια με τον Νικηταρά και τον Υψηλάντη και από τα λάφυρα πήρε μια γούνα που δεν την έβγαλε ποτέ από πάνω του. Συμμετείχε στην Α' και Β' Εθνοσυνέλευση. Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πόλεμου διορίστηκε Υπουργός Εσωτερικών και Αστυνομίας από την κυβέρνηση Κουντουριώτη.

Στη Μάχη στο Μανιάκι στις 20 Μαΐου,σκοτώθηκε.Μόλις τέλειωσε η μάχη ο Ιμπραήμ ζήτησε από τους στρατιώτες του να αναζητήσουν και να βρουν το νεκρό Παπαφλέσσα. Όταν τον βρήκαν διέταξε να τον δέσουν και να τον στήσουν πάνω σε μια βελανιδιά που βρισκόταν εκεί. Τότε, ο Ιμπραήμ πλησίασε τον νεκρό Παπαφλέσσα και τον φίλησε στο μέτωπο για να δείξει ότι σέβεται το θάρρος του.

Από Αγγελική Δ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου