Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Οδυσσέας Ανδρούτσος


Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος γεννήθηκε στην Ιθάκη το 1790 και δολοφονήθηκε στην Ακρόπολη των Αθηνών στις 5 Ιουνίου του 1825. Ήταν αγωνιστής της Επανάστασης του 1821. Οι γονείς του ήταν ο Ανδρέας Ανδρούτσος από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας και μητέρα του η Ακριβή Τσαρλαμπά, από την Πρέβεζα.

Το 1778, όταν η πόλη τους (η Πρέβεζα) έπεσε στα χέρια του Αλή Πασά, η μητέρα του μαζί με εκείνον πήγαν να ζήσουν στη Λευκάδα. Μετά επέστρεψαν στην Πρέβεζα όπου και έζησε μέχρι το 1806, όταν ο Αλή Πασάς Τεπελενλής, τους πήρε στην αυλή του στα Ιωάννινα γιατί ήταν πολύ καλός φίλος με τον νεκρό πατέρα του Ανδρούτσου. Εκεί ο Ανδρούτσος φοίτησε στη στρατιωτική σχολή του Αλή Πασά όπου αυτός του φερόταν σαν πατέρας του. Στα 15 του έγινε προσωπικός σωματοφύλακας του. Ακόμη, το 1818 μπήκε στη Φιλική Εταιρεία και το 1819 διορίστηκε δερβέναγας στην ανατολική Στερεά.



Πήρε μέρος στις μάχες του Βερατίου, Αργυρόκαστρου και Γαρδικίου, και για αμοιβή της ανδρείας του, ο Αλή Πασάς του χάρισε ως μνηστή την Ελένη, κόρη του Χρήστου Καρέλου από τους Καλαρρύτες Ιωαννίνων, καθώς και την οπλαρχηγία της Λιβαδειάς. Το 1820 έβαλε τον Αθανάσιο Διάκο στην Φιλική εταιρεία και του εμπιστεύθηκε την περιουσία του. Το 1821 αντιμετώπισε με επιτυχία τους Τούρκους του Ομέρ Βρυώνη στην μάχη στο Χάνι της Γραβιάς στις 8 Μαΐου του 1821μαζί με τους Γαλαξιδιώτες παίρνοντας εκδίκηση και για τον θάνατο του φίλου του Αθανάσιου Διάκου στη μάχη της Αλαμάνας. Το 1822 ανακηρύχθηκε αρχηγός της Στερεάς Ελλάδας.
             
Στις 5 Ιουνίου του 1825, θύμα και αυτός του Εμφύλιου πολέμου, δολοφονήθηκε στην Ακρόπολη, όπου είχε φυλακιστεί, ύστερα από εντολή του Γιάννη Γκούρα, από τους: Ιωάννη Μαμούρη, Παπακώστα, Τζαμάλα, Μήτρο της Τριανταφυλλίνας και στρατιώτη Θεοχάρη από το Λιδωρίκι. Στη συνέχεια οι δολοφόνοι έριξαν το πτώμα του στα βράχια της Ακρόπολης για να πιστέψει ο κόσμος ότι ο Ανδρούτσος σκοτώθηκε στην προσπάθεια του να δραπετεύσει. Όμως υπήρξε όμως αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας ο στρατιώτης Κωνσταντίνος Καλατζής, ο οποίος εκείνη τη βραδιά φύλαγε σκοπός κι απ' αυτόν μας έγιναν γνωστά τα στοιχεία του θανάτου του.

Από Αγγελική Δ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου