Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Παγγαία

Όπως μάθαμε στην Γεωγραφία η Γη έχει 13 μεγάλες λιθοσφαιρικές πλάκες οι οποίες βρίσκονται σε διαρκή κίνηση. Οι κινήσεις αυτές έχουν αποτέλεσμα την εμφάνιση φαινομένων όπως οι σεισμοί και τα ηφαίστεια, αλλά την συνεχή κίνηση των ηπείρων. Η συνεχής κίνηση των ηπείρων σε συνδυασμό με το σχήμα τους έγινε αντικείμενο υποθέσεων από τους επιστήμονες για το παρελθόν της Γης και των ηπείρων.

Ο Γερμανός μετεωρολόγος A. Wegener παρατήρησε ότι ο ώμος της Ν. Αμερικής ταίριαζε απόλυτα με τη μασχάλη της Κεντρικής Δυτικής Αφρικής και διατύπωσε τη θεωρία της προέλευσης των ηπείρων από μια ενιαία μάζα ξηράς τη Παγγαία.

Όλες οι ήπειροι φαίνεται να παραμένουν στην ίδια θέση καθώς περνούν οι αιώνες. Στη πραγματικότητα όμως κινούνται με πολύ αργό ρυθμό. Η θεωρία των λιθοσφαιρικών πλακών "μετρά" στην εξήγηση της κίνησης. Πριν από 200.000.000 χρόνια όλες οι ήπειροι αποτελούσαν τμήματα μιας ενιαίας ξηράς της Παγγαίας. Η ξηρά της Παγγαίας στη συνέχεια χωρίστηκε σε τεράστια κομμάτια, τις λιθοσφαιρικές πλάκες, το καθένα από τα οποία κινήθηκε με το δικό του τρόπο.


Όμως οι συνέπειες των κινήσεων των λιθοσφαρικών πλακών δεν σταματούν εκεί. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι εξαιτίας αυτής της κίνησης των λιθοσφαιρικών πλακών μετά από εκατομύρια χρόνια οι ήπειροι θα έρθουν πάλι κοντά.


Από κ. Νεκτάριος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου