Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011

Νόστιμες Συνταγές - Λουκουμάδες

Υλικά:
3 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
1 2\3 φλιτζάνια του τσαγιού χλιαρό νερό
50 γραμμάρια φρέσκια μαγιά
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
σπορέλαιο
κανέλα
καρυδόψιχα για το σιρόπι (προαιρετική)
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι
1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό

Εκτέλεση:
Διαλύστε τη μαγιά σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό. Κοσκινίστε το αλεύρι και ρίξτε το στο μπολ του μίξερ. Προσθέστε τη μαγιά, το υπόλοιπο νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι και χτυπήστε τα στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ για 2 λεπτά περίπου -μέχρι να γίνει λείο- (αν χρειαστεί προσθέστε 1-2 κουταλιές αλεύρι). Τοποθετείστε το μείγμα σε ζεστό μέρος σκεπασμένο με μια πετσέτα και αφήστε το εκεί για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο και να κάνει φούσκες στην επιφάνειά του. Συγχρόνως, ετοιμάστε το σιρόπι, μπορείτε να μη βάλετε σιρόπι και αν τους θέλετε πιο γλυκούς προσθέστε μέλι. Σιγοβράστε το σιρόπι για 5-6 λεπτά περίπου ώσπου να δέσει ελαφρά. Ανακατέψτε τους ώστε να διαλυθούν καλά η ζάχαρη και το μέλι. Ζεστάνετε μπόλικο σπορέλαιο σε μια βαθιά κατσαρόλα ή φριτέζα και με ένα κουτάλι πάρτε μικρές ποσότητες ζύμης και κάντε τα μπάλες (όταν το πλάσετε σε μπαλάκια, για να μην κολλά στο κουτάλι να τα βουτάτε σε ποτήρια με νερό). Έπειτα ρίξτε τα στο καυτό λάδι και με μια τρυπητή κουτάλα πιέστε τα στο λάδι και τηγανίστε τα για 10'-12' - μέχρι να πάρουν το γνωστό χρυσόξανθο χρώμα τους απ' όλες τις πλευρές. Όταν είναι έτοιμοι οι λουκουμάδες βγάλτε τους από το λάδι με την τρυπητή κουτάλα και αφήστε τους σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφηθεί το λάδι. Σερβίρετέ τους ζεστούς σε πιατέλα ή μερίδες, περιχύσετε τους με το σιρόπι ή με μέλι και πασπαλίστε τους κανέλα. Εάν θέλετε γαρνίρετε τους και με χοντροκομμένη καρυδόψιχα. Καλή σας όρεξη!

Αγγελική Δ.

1 σχόλια:

Μιράντα Βακονδίου είπε...

Φανταστική συνταγή και για να τη φτιάχνεις και για να την τρως! Ειδικά για εμάς τους Συριανοί αυτές οι λέξεις οχι μόνο "λουκούμια" αλλά και "λουκουμάδες" είναι από τις αγαπημένες μας! Το ιδανικό συνοδευτικό για το συγκεκριμένο πιάτο είναι το συριανό μέλι και η λιωμένη κουρερτούρα. (Πως να αντισταθείς στον πειρασμό?????)

Δημοσίευση σχολίου