Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ο μη δαρείς ου παιδεύεται

Διαβάσαμε στο μάθημα της Ιστορίας, που αναφερόταν στην εκπαίδευση στο Βυζάντιο, ότι πολλές φορές οι δάσκαλοι τιμωρούσαν με σωματικές ποινές τους απείθαρχους μαθητές. Αυτή την τακτική απαιτούσαν, μάλιστα, και οι γονείς των μαθητών προκειμένου να αποκτήσουν τα παιδιά τους πειθαρχεία. Πιστεύεται ότι αυτή η τακτική ήταν σωστή; Χρειάζονται τιμωρίες, και μάλιστα σωματικές, ώστε ένα μαθητής να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του;

Οι απόψεις σας στα σχόλια.

Από κ. Νεκτάριος

10 σχόλια:

Λ.Κ. είπε...

Απο μια άποψη πιστεύω ότι το να ασκείς σωματική βία σε ένα παιδί για να το διδάξεις είναι απαράδεκτο.

ΛΥΣΕΙΣ΄'

θα μπορούσες απλώς να του μιλήσεις.
να το σηζητήσεις με τους γονείς του.
να το μαλώσεις

Παναγιώτης Α. είπε...

Πιστεύω ότι τι νόημα έχει να τα δέρνεις τα παιδια αφού μπορείς να τους τα εξηγήσεις περισσότερες φορές ώστε να τα καταλάβουν και να τα μάθουν; Δηλαδή μπορείς με υπομονή και επιμονή να τους τα εξηγήσεις όπως μας τα εξήγησε ο δάσκαλος σήμερα!!!

Γιώργος Κ. είπε...

κατα την άποψη μου δεν είναι καλό να χρησιμοποιήσεις τη βία ώσ μάθημα ειδικά σε ένα παιδί, αλλα απλώς μπορεις να του εξηγήσεισ αυτές τισ γνώσεις όσο χρειαάζεται. ακόμα και παλιά που τους χτυπήσουν για να μάθουν μπορούσαν να τους έκαναν υτό που κάνουμε στο σχλείο μασ όταν κάποις θέλει βοήθεια στα μαθήματα. μπορούν στο μάθημα να κάνουν κάποια παραδείγματα, να κάτσοι στο δειάλειμα να το συζητήσουν ώστε να το καταλάβει και να το βάζει όσες ασκήσεις χρειάζεται για να μάθει. με άλλα λόγια το να ασκείς σωματική βία σε ένα παιδί είναι απαράδεκτο.

Μιράντα Β. είπε...

Θα συμφωνήσω με όλους τους παραπάνω αλλά η συνή- θειες τους ακόμα και τα μαθήματά τους ήταν διαφο-ρετικά,και η γονείς αυτών των παιδιών, μπορούσαν να αποφασίσουν αν συμφωνούν ή διαφωνούν με το να δέρνουν τα παιδιά τους για να μάθουν γράμματα.
Εγώ σαν παιδί διαφωνώ κάθετα με αυτήν την τακτική διότι θα έδερναν εμένα αλλά και τούς συμαθητές μου,αλλά ο καθένας έχει τη γνώμη του.Δεν μπορώ να σκεφτώ όμως παιδιά έξι και εφτά χρονών να κακοποιούνται με την συμφωνία των γονέων τους.

κ. Νεκτάριος είπε...

Κι όμως Μιράντα την εποχή εκείνη, αλλά και μέχρι πολύ πρόσφατα, οι γονείς θεωρούσαν το ξύλο ως την βασικότερη μέθοδο επιβολής της πειθαρχείας στα παιδιά. Αποδέχονταν αυτό που γινόταν στα σχολεία, γιατί πολύ απλά και οι ίδιοι οι γονείς το ίδιο έκαναν για συνετίσουν τα παιδιά τους, τα έδερναν!!!

Μιράντα Β. είπε...

Μα σήμερα δεν κάνουν αυτό το λάθος(από μια γνώμη)δεν συμφωνούν ούτε με το να δέρνουν τα παιδιά τους οι δάσκαλοι, αλλά ούτε και οι δάσκαλοι συμφωνουν με το να τα δέρνουν.Από κάποιες πληροφορίες που έχουμε δεν κακοποιούνται πολλά παιδιά σήμερα, μα τότε κάθε παιδί είχε σίγουρα κακοποιηθεί έστω και μια φορά στη ζωή του, μα και αυτή ήταν γερή.Σήμερα ηπάρχουν ίδρυματα και οργανώσεις που ασχολούνται μόνα με αυτό.Οι γονείς σήμερα έχουν άλλη πρακτική και νοοτροπία να αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους για να μαθαίνουν γράμματα.Με λίγα λόγια τα παιδιά είναι η πιο σημαντική αλυσίδα της ζωής μας και αν χαλάσει η ζωή μας δεν θα είναι πια όμορφη και ο πολιτισμός μας δεν θα αναπτύσσεται πια.

Αγγέλα είπε...

Δεν είναι καθόλου σωστό οι δάσκαλοι να δέρνουν τους μαθητές επειδή είναι ανυπάκουοι!!!Κατά τη γνώμη μου η καλύτερη λύση είναι να συζητήσουν μ'αυτούς τους μαθητές οι δάσκαλοι και να τους κάνουν να μην το ξανακάνουν αυτό Οι μαθητές μπορεί να έχουν ένα σοβαρό προσωπικό λόγο γι'αυτό που έκαναν!Αν όμως οι μαθητές το κάνουν επίτηδες ας τιμωρηθούν ή ας μαλωθούν αλλά προς θεού να μην δαρθούν!Ευτυχώς όπως είπε κι η Μιράντα σήμερα δεν κάνουν αυτό το λάθος!!!

Γιώργος Α είπε...

Εγώ λέω ότι ο δάσκαλος να δέρνει τα παίδια δεν είναι σωστό γιατί είναι σωματική βία και το παιδι μπορεί να πάθει κακό!!!και γιατί κάθε μορφή βίας απαγορεύεται

Μίνα κ. είπε...

Είναι κακό, φιατί μπορείς απλώς να του μιλήση

Ανώνυμος είπε...

Οποιος βρει το θαρος να παει να δειρεις τους δασκαλους και τους γονεις που δερνουν. Θα του φιλησω χερια και ποδια και θα του κανω το τραπεζι και στο τελος κι ενα ποδολουτρο. Αρκετα πια με τους βαρβαρους παλιοτραγους. Και τα παιδια εχουνε ψυχη. Και δεν την πουλανε οπως οι ενηλικες.

Δημοσίευση σχολίου