Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Το Μέγα Παλάτιο της Κωνσταντινούπολης

Στους 11 περίπου αιώνες της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, διάφορα παλάτια χρησιμοποιήθηκαν ως κατοικία των αυτοκρατόρων. Στο σημερινό μάθημα της Ιστορίας, αναφερθήκαμε στο πρώτο από αυτά, που ονομάζεται Μέγα Παλάτιο. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε μερικές πληροφορίες.

Το Μέγα Παλάτιον των βυζαντινών αυτοκρατόρων ήταν το πρώτο βασιλικό ανάκτορο στην Κωνσταντινούπολη. Ως τέτοιο ιδρύθηκε στη νεοϊδρυθείσα πρωτεύουσα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, στον οποίο αποδίδεται. Παρέμεινε το κύριο αυτοκρατορικό ανάκτορο στην Κωνσταντινούπολη μέχρι και μετά τη βασιλεία του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ζ΄ Πορφυρογέννητου (913-959), στου οποίου το έργο Περί βασιλείου τάξεως απαριθμούνται οι αίθουσές του.
Βρισκόταν στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλεως, μεταξύ Ιπποδρόμου και θάλασσας. Το Παλάτιο, η ανοικοδόμηση του οποίου ξεκίνησε από τον Κωνσταντίνο και συνεχίστηκε από τους διαδόχους του, περιλάμβανε χώρους ενδιαίτησης (Δάφνη), καταλύματα για την αυτοκρατορική φρουρά, τον Τριβουνάλιο (αναφέρεται και ως Δέλφαξ), τον Αυγουσταίο, πιθανώς μία αίθουσα του θρόνου και μια αίθουσα ακροάσεων, το επονομαζόμενο κονσιστώριο. Οι επόμενοι αυτοκράτορες έκαναν διάφορες προσθήκες στο Μέγα Παλάτιο. Δυστυχώς, πολύ λίγα σώζονται σήμερα με εξαίρεση τον ευρύ περίστυλο αύλειο χώρο, που βρισκόταν μπροστά από μια αψιδωτή αίθουσα και έφερε διάκοσμο από υπέροχα επιδαπέδια ψηφιδωτά.

Στην συνέχεια μπορείτε να δείτε αναπαραστάσεις του Παλατιού.


Για περισσότερες εικόνες πατήστε εδώ
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Από κ. Νεκτάριος

7 σχόλια:

Γιώρογς Α είπε...

το παλάτι το σκεφτόμουνα ποιό μικρό εσείς ?

κ. Νεκτάριος είπε...

Γιώργο, αν ξαναδιαβάσεις, από το βιβλίο, τι περιελάμβανε το παλάτι, θα καταλάβεις γιατί χρειαζόταν να είναι τόσο μεγάλο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΠΕΛΛΑΣ είπε...

ΚΥΡΙΕ ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ

Γιώργος Α. είπε...

Εγώ νόμιζα ότι αυτά που περιλάμβανε το παλατί ήταν μικρά δηλαδή ότι δεν είναι σε έκταση μεγάλα

Γεωργία Ν είπε...

ΤΕΛΕΙΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ :)

ΝΙΚΟΛΑΣ Ρ. (ΦΙΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗ Κ.) είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΑΙΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Ανώνυμος είπε...

πολυ σωστο!!!

Δημοσίευση σχολίου