Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Χριστουγεννιάτικα Έθιμα από άλλες χώρες

* Οι χωρικοί, στη Σικελία, βγάζουν τα μεσάνυχτα των Χριστουγέννων νερό από τα πηγάδια και ραντίζουν τα ζώα τους, γιατί πιστεύουν ότι το νερό αυτό είναι αγιασμένο, επειδή την ίδια ώρα γεννιέται και ο Σωτήρας του κόσμου.

* Το γνωστό έθιμο να αφήνουν έξω απ'το τζάκι τις κάλτσες και να βάζουν μέσα γλυκά, προέρχεται από τη Γαλλία. Τα παιδιά το κάνουν και περιμένουν τον Άι Βασίλη να φάει τα γλυκά που έχουν μέσα η κάλτσες. Αυτό γίνεται την Παραμονή των Χριστουγέννων.

* Όπως εμείς έχουμε τη Σαρακοστή, στη Γερμανία συναντάται συχνά η το έθιμο του λεγόμενου 'Adventskranz'. Πρόκειται για ένα κηροπήγιο με τέσσερις θέσεις, που συμβολίζει τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Κάθε Κυριακή τοποθετούν ένα κερί στο κηροπήγιο αυτό, μετρώντας αντίστροφα το χρόνο που απομένει για τον ερχομό των Χριστουγέννων.

* Στην Ιταλία, την παραμονή των Θεοφανίων, η καλή μάγισσα Μπεφάνα, πετάει με τη μαγική της σκούπα από σπίτι σε σπίτι και κατεβαίνοντας από την καμινάδα, γεμίζει με παιχνίδια τα παπούτσια των καλών παιδιών. Πιστεύεται ότι τα κακά παιδιά θα βρουν, αντί για το δώρο τους, ένα τσουβάλι κάρβουνο.

* Οι ρώσικες οικογένειες έχουν τη συνήθεια, τη νύχτα των Χριστουγέννων, να ντύνουν στα άσπρα μια κοπέλα του σπιτιού, η οποία και αναπαριστά την Παναγία.

Από Αγγελική Δ.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αρκέτα Κάλα μπράβο

Δημοσίευση σχολίου