Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης

Το παρακάτω βίντεο παρουσιάζει τον Ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης, το μεγαλύτερο στάδιο της πόλης. Ο Ιππόδρομος ξεκίνησε να χτίζετε πριν την Κωνσταντινούπολη καθώς υπήρξε κληροδότημα του Σεμπτίμιου Σεβήρου, και πιθανότατα ήταν ήδη σε χρήση από το δεύτερο αιώνα μ.Χ.. Κατά την αυτοκρατορία του Μεγάλου Κωνσταντίνου επεκτάθηκε και ολοκληρώθηκε το 303 με την προσθήκη της σφενδόνης που αποτελούσε το νοτιοδυτικό ημικυκλικό άκρο του. Μετατρέποντας την Κωνσταντινούπολη σε πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του, ο Κωνσταντίνος διέταξε την κατασκευή πολλών ανεξάρτητων αλλά αλληλοσυνδεόμενων δημόσιων χώρων, μέρος του οποίου ήταν και ο Ιππόδρομος. Την ίδια εποχή ξεκίνησε και η συστηματική διακόσμηση του χώρου, η οποία συνεχίστηκε από τους επόμενους αυτοκράτορες, Κωνστάντιο, Θεοδόσιο Α', Αρκάδιο και Θεοδόσιο Β' με μεταφορά πολύτιμων γλυπτών από όλη την Αυτοκρατορία.
Αποτελούσε τον τόπο όπου παρουσιάζονταν οι νέοι αυτοκράτορες ή έρχονταν σε επαφή με το λαό στα πλαίσια εορταστικών εκδηλώσεων, ενώ εκεί πραγματοποιούνταν ακόμα σημαντικές εκτελέσεις. Μέσα από τα αγωνίσματα του Ιπποδρόμου και τη λαϊκή συμμετοχή, δημιουργήθηκαν φατρίες (δήμοι) καταλαμβάνοντας ξεχωριστές κερκίδες επί της δυτικής πτέρυγας του ιπποδρόμου και απέναντι από το Κάθισμα του αυτοκράτορα. Σταδιακά απέκτησαν χαρακτηριστικά πολιτικών ή θρησκευτικών παρατάξεων, μέσα από τις οποίες ο Ιππόδρομος εξελίχθηκε σε τόπο δημόσιας έκφρασης. Θα δούμε μάλιστα πόσο σημαντικό ρόλο έπαιζαν αυτές οι ομάδες και κατ' επέκταση ο Ιππόδρομος στις πολιτικές εξελίξεις της αυτοκρατορίας.
Ο Ιππόδρομος, όπως και άλλοι δημόσιοι χώροι της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης, ενίσχυαν το αίσθημα του δεσμού με την πόλη της Ρώμης. Αντίστοιχο κτίσμα ήταν το Κολοσσαίο της Ρώμης.


Για περισσότερες πληροφορίες Πατήστε Εδώ


Από κ. Νεκτάριος

1 σχόλια:

ΜΙΡΑΝΤΑ είπε...

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΩ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟ ΠΡΩΙ ΧΩΡΙΣ ΤΣΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 9,30 ΠΕΡΙΠΟΥ

Δημοσίευση σχολίου