Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Νεπάλ

Το Νεπάλ είναι μια χώρα της νοτιοκεντρικής Ασίας, με πρωτεύουσα το Κατμαντού. Έχει έκταση 141.415 τ. χιλιόμετρα και πληθυσμό 28.563.377 κάτοικοι,περίπου.

Οι περισσότεροι κάτοικοί της είναι κτηνοτρόφοι και γεωργοί. Παράγει ρύζι, ζαχαροκάλαμο, καπνό, σιτηρά, οπωρολαχανικά κ.α. Από ορυκτά περιλαμβάνει κοιτάσματα σιδήρου, ψευδάργυρου, χαλκού και κάρβουνου.

Επίσημη γλώσσα του κράτους είναι η νεπαλική, αλλά μιλιούνται και διάφορες θιβετοβιρμανικές διάλεκτοι. Σαν επίσημη θρησκεία έχουν τον ινδουισμό παρόλο που έχει επιβληθεί η ανεξιθρησκεία (το 1946).

Ακόμη, πολλοί κάτοικοί του είναι βουδιστές ή μουσουλμάνοι. Το πολίτευμα του Νεπάλ είναι ομοσπονδιακή κοινοβουλευτική δημοκρατία (από τις 28 Μαϊού 2008 γιατί πριν είχαν συνταγματική μοναρχία με κυβέρνηση βασιλιά κι όχι με κυβέρνηση πρωθυπουργού όπως έχει τώρα).

Το Νεπάλ είναι μια ορεινή χώρα με βουνά όπως το Έβερεστ, η Κανγκτσενγιούνγκα, η Ντολαγκίρι, Αναπούρνα κ.α. Βρέχεται από τους ποταμούς Κάλι, Γκαρνάκ, Κόσι, Καρνάλι, Δρουν, Μπέρι, Ράπτι κ.α.Από τα 3.000 μέχρι τα 3.500 μέτρα περιέχει έλατα, σημύδες και ροδοδάφνες. Από ζώα, περιλαμβάνει τίγρεις, ρινόκερους, λεοπαρδάλεις, αγριοβούβαλους, ζαρκάδια, λάμα, ελέφαντες, ελάφια κ.α.

Από Αγγελική Δ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου